Home > Uitvaart regelen > Wanneer uitvaart

Wanneer is de uitvaart?

Een belangrijke vraag bij een sterfgeval is: wanneer vindt de uitvaart plaats? Tegenwoordig geldt dat de uitvaart binnen 6 werkdagen moet plaatsvinden. Omdat zaterdag en zondag geen werkdagen zijn, betekent dit dat er gelegenheid genoeg is om de uitvaart in alle rust voor te bereiden.

Bel ons voor alle vragen die je hebt.
We zijn 24 uur per dag bereikbaar op 085 – 004 3963

9,8

+75 beoordelingen

Lees ervaringen
van klanten

Dag van de uitvaart vaststellen

In het gesprek met de uitvaartbegeleider komt al gauw de vraag naar voren op welke dag de uitvaart zal plaatsvinden.
Dit dient uiterlijk 6 werkdagen na het overlijden te zijn, waarbij de dag van het overlijden en zaterdag en zondag niet meetelt. Dit betekent dat er tegenwoordig ruim de tijd is, wat soms prettig kan zijn als er veel mensen op de hoogte gebracht moeten worden of van ver moeten komen.

Het komt ook voor dat het wenselijk is een uitvaart zo snel mogelijk te doen. Het is wettelijk niet mogelijk een uitvaart eerder dan 36 uur na overlijden te doen.

Uitstel van de uitvaart

Vanwege bijzondere omstandigheden kan het voorkomen dat de uitvaart ná de wettelijke termijn van 6 werkdagen plaats moet vinden. Bijvoorbeeld omdat er naaste familie uit het buitenland moet komen.
Er is dan toestemming nodig van de burgemeester van de plaats waar de overledene zich bevindt. Vaak doet de burgemeester dit op basis van het oordeel van een arts.

Kan een uitvaart ‘s avonds?

In principe vinden alle uitvaarten overdag plaats. Maar steeds vaker zien we dat ervoor gekozen wordt om voorbij het algemene principe te gaan en alternatieve mogelijkheden te onderzoeken.
Een uitvaartplechtigheid ‘s avonds is een uitzondering, die mensen vaak ervaren als rustiger. Een moment dat bewuster beleefd wordt, bijvoorbeeld omdat men niet ‘even tussen werk door’ een uitvaart bijwoont.
Ook de speciale sfeer als het ‘s avonds donker is en de locatie verlicht wordt met bijvoorbeeld fakkels en vuurkorven, wordt vaak ervaren als een bijzondere en intieme beleving.

Een plechtigheid met een crematie ‘s avonds is dus mogelijk. Deze combinatie geldt niet voor een begrafenis. In veel gemeentelijke verordeningen is namelijk bepaald dat begraafplaatsen na zonsondergang niet toegankelijk zijn. In zo’n geval kan de plechtigheid wel ‘s avonds plaatsvinden, maar zal de begrafenis overdag zijn.

Een uitvaart op zondag

Uitvaartceremonies vinden plaats op alle dagen van de week, behalve op zondag. Maar ook hier wordt inmiddels van af geweken. Als nabestaanden kunnen kiezen tussen zondagmiddag 14.00 uur of maandagochtend 11.00 uur, dan valt de keuze steeds vaker op de zondagmiddag. Door te kiezen voor de zondagmiddag zijn er meer mensen in de gelegenheid de plechtigheid te bezoeken.
Vaak geldt voor een plechtigheid in het weekend een extra toeslag op de kosten van de uitvaartlocatie.

Checklist opvragen:

alle stappen in een handig overzicht.

Vul je mailadres in, dan ontvang je de checklist in je mailbox

Aanvullende onderwerpen die je mogelijk interesseren

Na overlijden

Voorbereiding

Dagen na overlijden

Vermeer Uitvaartzorg

Alles voor een goed afscheid

Dag en nacht bereikbaar

Bel
24/7 beschikbaar

Vrijblijvend
kennismaken

Stuur ons
een email