Home > Inspiratie > Drukwerk

Rouwkaart, wat kan er allemaal?

Een rouwkaart sturen is nog altijd een veelgebruikte manier om naasten, vrienden en kennissen van een overlijden op de hoogte te stellen. Maar wat kan er allemaal? Deze vraag kan ik beantwoorden met een wedervraag: wat kan er níet?

Een rouwkaart met bijbehorende envelop kan zoveel meer zijn dan alleen de mededeling wie er is overleden en eigenlijk is alles mogelijk. Door het maken van weloverwogen keuzes maak je van de rouwkaart een mooi aandenken voor jezelf, maar ook voor de ontvangers, want rouwkaarten worden vaak bewaard. Naast de tekst op een rouwkaart, kan ook een afbeelding veel zeggen over de overledene. Andere keuzes die bij een rouwkaart maken een rol spelen zijn vorm, kleur, thema of papiersoort.

Woorden vinden…

Het vinden van de juiste woorden om een overlijden te melden is niet altijd makkelijk, bijvoorbeeld als het om een onverwacht overlijden gaat. Ben je religieus, dan liggen keuzes voor de hand. Als dat niet zo is, kom je voor belangrijke beslissingen te staan. Kies je voor een formele tekst of mag het wat losser en is er misschien wel ruimte voor humor.

Natuurlijk mag je de tekst voor een rouwkaart zelf schrijven. Je geeft de tekst een persoonlijk tintje door bijvoorbeeld te kiezen voor het noemen van karaktereigenschappen of het vermelden van een gevleugelde uitspraak van de overledene. Zo was er een man die bij het weggaan altijd “En dag hoor” zei. Hoe mooi was het om dat terug te lezen op zijn rouwkaart. Andere mogelijkheden voor een persoonlijk tintje zijn het kiezen voor een songtekst, een psalm of een, al dan niet zelfgeschreven, gedicht.

Er zijn geen vaste regels waaraan de tekst op een rouwkaart moet voldoen, maar het is gangbaar om in ieder geval de volgende zaken te vermelden:

 • Naam van de overledene
 • Geboortedatum en overlijdensdatum of bereikte leeftijd
 • Eventueel geboorteplaats en plaats van overlijden
 • De naam of namen van degene(n) uit wiens naam de rouwkaart wordt verstuurd
 • Informatie over condoleancemogelijkheden
 • Datum, tijd en locatie van de begrafenis of crematie
 • Eventueel een correspondentieadres voor condoleancekaarten en/of bloemen

In beeld

Een beeld, of meerdere, kan zoveel zeggen. Je kunt dan denken aan een foto van de overledene, maar er kan meer:

 • een tekening van de (klein)kinderen
 • een afbeelding van een favoriete vakantiebestemming
 • een foto of tekening die samenhangt met de hobby van de overledene, bijvoorbeeld de zeilboot als het om een fervent zeiler gaat
 • een afbeelding van een bepaalde plaats, bijvoorbeeld het huis of een vaste visstek

Een afbeelding kan prominent op de voorzijde van de rouwkaart, maar je kunt deze ook als subtiele achtergrond achter de tekst laten drukken.

Groot of klein, rond of vierkant, enkel of dubbel

Vroeger werden er vaak dubbele, rechthoekige rouwkaarten gebruikt. Tegenwoordig kunnen alle vormen, enkel of dubbel, maar ook een drieluik behoort tot de mogelijkheden. 

 

Niet alleen kleur geven aan het leven

We geven ons leven ieder op een eigen manier kleur, waarom dan ook niet het afscheid. Door de jaren heen is er steeds meer kleur op rouwkaarten verschenen. Dat kan gaan om een subtiel lijntje in de lievelingskleur van de overledene of een kaart volledig in kleuren die wat over hem of haar zeggen.

 

Van natuur tot striphelden

Door te kiezen voor een thema dat past je dierbare, maak je de kaart nog persoonlijker. Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt denken aan natuur, muziek, sport of bloemen, maar bij een fan van stripboeken kan je ook voor het thema striphelden kiezen.

 

Materiaal

Er is niet alleen veel variatie in vorm en kleur, maar ook in materiaal. Karton met een matte uitstraling of stevig papier met een parelmoerglans, glad papier of liever een soort met structuureffect of misschien toch een hoogglans fotokaart?

Rouwkaarten bestellen

Een rouwkaart kan dus echt zoveel meer zijn dan enkel een mededeling. Het is een onderdeel van een persoonlijk afscheid. Soms zijn wensen al voor het overlijden duidelijk en is het snel en eenvoudig te regelen als het moment daar is. Het komt echter vaak voor dat een overlijden onverwacht is en u geen idee heeft van wensen en mogelijkheden. Ik help u graag met het maken en versturen van rouwkaarten. U kunt er ook voor kiezen om de rouwkaart helemaal zelf te ontwerpen, bijvoorbeeld online of in een programma zoals Word, waarna ik voor u het drukken en versturen verzorg. Als u voor en afwijkend formaat, een speciale vorm of bijzonder materiaal kiest, is het wel verstandig om na te (laten) gaan welke drukwerkleverancier aan uw wensen kan voldoen. Het drukwerk moet immers op korte termijn klaar zijn. Om te zorgen dat rouwpost op tijd wordt bezorgd, zorg ik voor speciale verzamelenveloppen met rouwpostzegels.

Aanvullende onderwerpen die je mogelijk interesseren

Gedichten en teksten

Bloemen voor bij de uitvaart

Opbaren, wat is er mogelijk?

Vermeer Uitvaartzorg

Alles voor een goed afscheid

Dag en nacht bereikbaar

Bel
24/7 beschikbaar

Vrijblijvend
kennismaken

Stuur ons
een email