Home > Direct uitvaart regelen > Na overlijden

Regelen na overlijden

Een sterfgeval van een naaste betekent in een heel korte periode een uitvaart regelen en dus allerlei beslissingen nemen. Vermeer Uitvaartzorg helpt je in deze moeilijke periode door te luisteren, te regelen en te zorgen waar nodig.

Bel ons voor alle vragen die je hebt.
We zijn 24 uur per dag bereikbaar op 085 – 004 3963

9,8

+75 beoordelingen

Lees ervaringen
van klanten

Meteen doen bij een sterfgeval

Er is iemand overleden. Dat is niet niks. Neem daarom eerst even tijd voor jezelf en laat het gebeuren indalen…

Neem vervolgens onderstaande stappen door. Op die manier zie je niets over het hoofd.

Stap 1 – Overlijden melden

Het overlijden moet officieel vastgesteld worden. Om die reden neem je zo snel mogelijk contact op met de dienstdoende (huis)arts / huisartsenpost, met het verzoek het overlijden vast te stellen. Als de overledene in een zorginstelling woont, dan wordt de arts door iemand van de instelling gewaarschuwd. 

De arts vult de verklaring van overlijden in (A- en B-formulier). Deze verklaring is nodig voor de aangifte van overlijden bij de gemeente. Aangifte moet gedaan worden in de gemeente van overlijden. 

Tevens kun je alvast kleding voor de overledene klaarleggen. Bij het uitzoeken van kleding kun je kiezen voor een outfit die typerend was voor de overledene en waar je zelf ook een fijne herinnering aan hebt. 

Het is verder belangrijk het identiteitsbewijs en andere belangrijke papieren klaar te leggen. Denk daarbij aan het trouwboekje, de polis(sen) van de  uitvaartverzekering, eventueel beschreven uitvaartwensen van de overledene, adressenlijst voor rouwkaarten, een donorcodicil en het testament of de wilsbeschikking.

Stap 2 – Uitvaartondernemer bellen

Je kunt ervoor kiezen een uitvaart helemaal zelf te regelen, maar het is in deze hectische periode verstandig een uitvaartondernemer in de arm te nemen om alle praktische en formele zaken te regelen.

Je mag zelf een uitvaartbegeleider kiezen, want je bent niet verplicht om een uitvaart te regelen via de onderneming waar je uitvaartverzekering loopt. 

Als er iemand is overleden mag je ons 24 uur per dag bellen. We overleggen eerst de belangrijkste dingen aan de telefoon en spreken af wanneer we bij je thuis komen. Meestal is dat al dezelfde dag. We bespreken dan de meest dringende zaken, zoals de verzorging, opbaring en de dag- en tijdstip van de uitvaart en de eventuele rouwkaart. 

Het is fijn voor jou als hierbij gesteund wordt door familie of vrienden.

Stap 3 – Laatste verzorging

Met het wassen en kleden maken we de overledene klaar om opgebaard te worden. Het kan waardevol zijn de laatste verzorging zelf te doen of erbij aanwezig te zijn. Wil je dat liever niet, dan verzorgen wij het voor je. Vermeer heeft een gespecialiseerd zorgteam, dat persoonlijk en liefdevol de verzorging uitvoert.
Naast het wassen en aankleden kan het zorgteam ook een eventuele pacemaker of ICD verwijderen.

Na de laatste verzorging zal de overledene opgebaard worden. Het lichaam wordt zodanig neergelegd dat je als nabestaande afscheid kunt nemen van de overledene. Daarbij wordt meestal gebruikgemaakt van een bed of draagbaar. De overledene kan ook onmiddellijk na de verzorging in de kist worden gelegd en in een open of gesloten kist worden opgebaard.

Een bijzondere manier van opbaren is thanatopraxie. Dit is een lichte vorm van balsemen, waardoor er geen koeling nodig is. 

Stap 4 – Gesprek met uitvaartbegeleider

In dit gesprek nemen we de tijd om samen met jou stap voor stap te ontdekken hoe je de uitvaart wilt vormgeven. Niet alles hoeft in één gesprek geregeld te zijn. Samen komen we zo uit op een persoonlijk afscheid waar je goed op terug kunt kijken.

Bij voorkeur bespreken we de uitvaart samen met de naaste familie. Dan kunnen we met elkaar nadenken over de vele aspecten die rondom het overlijden besproken moeten worden. Bijvoorbeeld de opbaring van de overledene, de keuze van de kist, de eventuele rouwkaart, enzovoort.

Stap 5 – Praktische zaken regelen

Er zijn veel formele zaken die geregeld moeten worden na een overlijden, zoals het het aangeven van het overlijden bij de gemeente en het verkrijgen van de akte van overlijden. Bij veel instanties, bijvoorbeeld banken en verzekeringsmaatschappijen, heb je deze akte nodig. 

Wil je de uitkering van de polis(sen) door de uitvaartbegeleider laten doen? Dan is er een Akte van Cessie nodig die ondertekend moet worden.

Wij hebben veel ervaring met al dit soort formaliteiten en helpen je graag.

Checklist opvragen:

alle stappen in een handig overzicht.

Vul je mailadres in, dan ontvang je de checklist in je mailbox

Er is veel mogelijk om de uitvaart persoonlijk te maken.
We nodigen je uit om inspiratie op te doen.

 Begraven of cremeren?

Wanneer is de uitvaart?

Al meer dan 500 families kozen
voor Vermeer Uitvaartzorg

9.8 uit 75 beoordelingen

Vermeer Uitvaartzorg

Alles voor een goed afscheid

Dag en nacht bereikbaar

Bel
24/7 beschikbaar

Vrijblijvend
kennismaken

Stuur ons
een email