Home > Oriënteren > Keuzes uitvaart
Keuzes bij de voorbereiding van een uitvaart
Welke keuzes moet je maken bij de voorbereiding van een uitvaart? Er zijn veel zaken waar een besluit over genomen moet worden.
Op deze pagina tref je een opsomming van onderwerpen aan die interessant voor je kunnen zijn om meer over te weten.
Bel ons gerust als je vragen hebt.
We zijn 24 uur per dag bereikbaar op 085 – 004 3963
De onderdelen van een uitvaart
Bij het nadenken over je uitvaart zijn er een heel aantal onderdelen waar je een keuze over kunt maken. Bijvoorbeeld begraven of cremeren? Wat voor een kist? Welke locatie? Wat voor een ceremonie? Wel of geen spreker?
Je kunt ook nu al nadenken over de keuze van kleding voor de opbaring. Wil je bijvoorbeeld speciaal iets aanschaffen, zoals een duurzame wade of wordt het de kleding die je graag droeg?
Het rouwvervoer van de overledene is ook iets waar je al over kunt nadenken. Net zoals rouwbloemen bij de uitvaart en passende muziek tijdens de afscheidsceremonie.
Zijn bepaalde begrafenisrituelen belangrijk voor je? Ook goed om je hier eens in te verdiepen.
Wil je dat de uitvaart in beeld gebracht wordt door middel van video of fotografie ? Als je later in alle rust de waardevolle herinneringen van het afscheid wilt bekijken, kies dan voor een gespecialiseerde foto- of videograaf.
Onderwerpen die belangrijk zijn bij een uitvaart
Begraven of cremeren >>
De uitvaartkist >>
Kleding van de overledene >>
De locatie van de uitvaartceremonie >>
Het zorgzaam vervoeren van je dierbare >>
Rouwboeketten ter nagedachtenis >>
Passende muziek bij een uitvaart >>
Uitvaartceremonie met sprekers >>
Begrafenisrituelen en hun symboliek >>
Fotografie bij een uitvaart >>
Begraven of cremeren
Welk type uitvaart kies je? Wil je een begrafenis of een crematie? Mocht je dit nog niet weten, dan kan onderstaande lijstje van veel voorkomende argumenten je op weg helpen.
Cremeren
Waarom wel
- Goedkoper dan begraven
- De urn met as kan mee naar huis
- Je hoeft niet naar een koud kerkhof
- Geen zorgen en kosten voor een graf
Waarom niet
- Gebrek aan sfeer in een crematorium
- Een afkeer van vuur
- Levensovertuiging (christelijk)
Begraven
Waarom wel
- Nabestaanden hebben een bezoekplek
- Lichaam vergaat op natuurlijke manier
- Levensovertuiging (christelijk)
Waarom niet
- Duurder dan cremeren
- Grafonderhoud
- Extra kosten na verstrijken grafrechten
- Begraven vraagt ruimte
- Begraven is ‘koud’
Weet je het na deze opsomming nog niet? Denk dan eens na over de optie van een graf op een natuurbegraafplaats.
De uitvaartkist
De uitvaartkist is meestal één van de eerste zaken die bij een overlijden geregeld wordt. Voor de één is de kist niets meer dan een tijdelijk omhulsel, waar snel een besluit over wordt genomen. Voor de ander zegt de kist iets over de overledene en wordt de keuze zeer bewust gemaakt.
Voor elke smaak en wens zijn er ontwerpen van uitvaartkisten verkrijgbaar: van traditioneel tot modern, van ingetogen tot warm. De bekleding van de kist is in veel gevallen zelf te bepalen.
Een vraag die vaak gesteld wordt, is of de kist gesloten moet zijn bij condoleance en plechtigheid of open. Allebei is mogelijk. Een open kist maakt het afscheid wel persoonlijker, maar is wel afhankelijk van hoe de overledene eruitziet. Graag adviseren we je en helpen we je de voor- en nadelen af te wegen.
Meer informatie over kisten vind je op onze blog over uitvaartkisten en op onze pagina met onze kistencollectie.
Kleding van de overledene
Vroeger was men op een bijzondere manier voorbereid op de dood: de man zorgde ervoor dat er altijd 6 planken klaarlagen en het doodshemd was een standaardonderdeel van de uitzet van de vrouw. In die tijd was de dood nooit ver weg en was het een normale zaak dit soort zaken in huis te hebben.
Tegenwoordig is de kleding die de overledene draagt vaak iets wat kenmerkend bij hem of haar past. Maar je kunt er ook nu al over nadenken. Wil je speciaal iets aanschaffen of wordt het de kleding die je graag droeg? Het is goed om specifieke keuzes vast te leggen, zodat je nabestaanden weten wat je wensen zijn.
Bij de kleding van de overledene is er tegenwoordig meer aandacht voor duurzaamheid, mede vanwege de toenemende populariteit van natuurbegraven. Kleding moet in dat geval van natuurlijk afbreekbare materialen gemaakt zijn.
Vanwege de toenemende belangstelling voor duurzaamheid, is het doodshemd tegenwoordig ook weer verkrijgbaar.
De locatie van de uitvaartceremonie
Een afscheid kan overal plaatsvinden want de locatie van de ceremonie is niet aan regels gebonden. Het gaat dan alleen om de plechtigheid.
De voordelen van een bijzondere uitvaartlocatie
Als je kiest voor een alternatieve uitvaartlocatie, is de sfeer meestal informeler en vaak is er geen sprake van tijdsdruk. Mensen ervaren dit vaak als prettig. De kosten kunnen hoger uitpakken omdat er extra faciliteiten nodig zijn.
Bespreek je wensen met ons. We helpen je graag.
Hieronder tref je een opsomming aan van verschillende locaties. Goed om te weten dat het gebruik van versterking en muziek op elke locatie te regelen is.
Uitvaart in de natuur
Een uitvaart in de natuur past helemaal bij je als je een natuurliefhebber bent. Een ceremonie in een park of bos vraagt wel enige organisatie en natuurlijk heb je toestemming nodig.
Vanwege onvoorziene weersomstandigheden is het verstandig onderdak te regelen als uitwijkmogelijkheid.
Je zou in plaats van een ceremonie in de natuur, ook kunnen kiezen voor een uitvaartbus, waarmee je met het gezelschap de favoriete plek van de overledene bezoekt.
Uitvaart aan het water
Een herdenkingsdienst aan het water is wellicht niet meteen een plek waar je aan denkt. Maar voor de liefhebber zou dit ongetwijfeld de realisatie van een grote wens zijn.
Voorbeelden:
• Strandpaviljoen Paterswolde aan het Paterswoldse meer
• ‘t Nije Hemelriek bij Gasselterveld
• Paviljoen Nijstad bij Hoogeveen
Uitvaart in de eigen tuin
Besef je je dat een uitvaartceremonie ook in je eigen tuin kan plaatsvinden? In een vertrouwde setting, met je eigen bloemen en planten geeft dit de afscheidsceremonie een heel persoonlijk tintje.
Uitvaart op het water
Een uitvaart op het water is ook mogelijk. Is een afscheidsceremonie op deze manier jouw grote wens, dan is het verstandig dit bij leven al te regelen. Eerste voorwaarde bij een uitvaart op een boot is namelijk dat het mogelijk is de uitvaartkist op een nette manier op de boot te krijgen. Dat betekent dat de aanlegsteiger goed toegankelijk moet zijn en ook de toegang op de boot ruimte genoeg biedt voor een kist met dragers.
Uitvaart in een café
Heb je een stamcafé waar je vaste gast bent? Hoe mooi zou het zijn als daar de ceremonie gehouden wordt? Het zal voor jou de beste plek zijn om te proosten op je leven.
Uitvaart in een bioscoop of theater
Als je een liefhebber bent van film of theater, kun je ervoor kiezen om hier de afscheidsdienst te organiseren. Deze locaties zijn heel geschikt voor het tonen van een afscheidsfilm of voor live muziek. Ook voor een uitvaart met veel genodigden, is een bioscoop of theater een perfecte locatie.
Uitvaart in een museum
Als liefhebber van musea of kunstgalerieën zou je ook kunnen kiezen voor een museum of galerie als plek voor de uitvaartplechtigheid. Omringd door kunst en cultuur is dit een plek voor een sfeervol informeel samenzijn.
Uitvaart op een industriële locatie
Niet de meest voor de hand liggende locatie, maar ook een industriële omgeving kan geschikt zijn voor de afscheidsceremonie. Als je bijvoorbeeld werkzaam bent bij een industriële onderneming, kan het bijzonder voor je zijn hier de plechtigheid te organiseren. Ook zijn er (voormalige) industriële locaties te huur voor een uitvaart. Een industriële locatie kan een bijzondere sfeer toevoegen aan de uitvaartplechtigheid.
Het zorgzaam vervoeren van je dierbare
Na een overlijden is er altijd een moment dat de overledene vervoerd moet worden. Bijvoorbeeld vanuit het ziekenhuis naar huis of naar het uitvaartcentrum. En op de dag van de uitvaart naar de locatie van de plechtigheid.
Voor dit overbrengen wordt gebruikgemaakt van een rouwauto. Hoewel veel mensen nog de benaming lijkwagen gebruiken, spreken wij liever over rouwauto.
Rouwauto huren
Vermeer Uitvaarzorg heeft geen eigen rouwauto’s in het bezit. Door ons lokale netwerk kunnen we goed aansluiten op je specifieke wensen en hanteren we scherpe tarieven voor rouwvervoer en staatsievervoer.
Auto’s die we kunnen aanbieden:
• zilvergrijze Mercedes E212
• zilvergrijze Cadillac XT5 en Cadillac XTS
• zilvergrijze Lincoln MKT
• zilvergrijze Chrysler Pacifica Grijs
• witte Chrysler Pacifica Wite
Een opsomming van alternatieve mogelijkheden:
• Rouwauto in kleur
• Kinderrouwauto
• Loopkoets
• Harley rouwmotor met zijspan
• Rouwfiets
• Rouwkoetsen
• Rouwvervoer met paard en wagen auto
• Rouwvervoer met VW T2 busje
• Uitvaarttruck
• Volkswagen Kever met rouwaanhanger
• Rouwbus
Rouwboeketten ter nagedachtenis
Een rouwboeket bezorgen bij de uitvaartlocatie of bij de nabestaanden, wordt vaak enorm gewaardeerd. Voordat je hier werk van maakt, is het wel goed om de tekst van de rouwkaart nog eens goed na te lezen. Soms wordt namelijk vermeld dat bloemen niet gewenst zijn of dat de overledene hield van een bepaald soort bloem.
De Biedermeier is de meest gekozen boeketvorm. Daarnaast is de Druppel een vaak voorkomende vorm en ook een hartvormig boeket zie je regelmatig.
Een lint bij het rouwboeket geeft je de mogelijkheid een persoonlijke tekst toe te voegen.
Wat de kosten van een rouwboeket zijn, is vooral afhankelijk van je persoonlijke wensen. Zo is het mogelijk iets uit het persoonlijk leven van de overledene toe te voegen aan het bloemstuk. Je kunt dit met je lokale bloemist bespreken.
Als je de bloemist laat weten wie de overledene was, kan hij of zij via de kenmerken van de overledene een karaktervol bloemstuk maken. Bijvoorbeeld door er attributen van de hobby of het werk van de overledene in te verwerken.
Het bestellen van een rouwboeket kan ook online, maar zal er dan minder persoonlijk uit komen te zien.
Passende muziek bij een uitvaart
Als je nadenkt over wat een mens zoal uniek maakt, kom je onder andere uit bij de persoonlijke muzieksmaak. Er is vaak wel een lied of muziekstuk waarvan je zegt: “Dat hoort echt bij hem of haar!” Als er tijdens een begrafenis of crematie liederen gedraaid worden die bij je dierbare past, geeft dat de uitvaart een persoonlijke tint die aansluit bij wat er over de overledene gezegd wordt.
Ook muziek die spreekt over de relatie tot de overledene als moeder of vader, opa, oma of kind zijn heel mooi om tijdens de uitvaart te laten horen. Deze liedjes verwoorden vaak op een gevoelige manier de emoties die je ervaart en kunnen troost bieden in deze moeilijke periode.
Uitvaartceremonie met sprekers
De uitvaartceremonie is hét moment om het leven van de overledene te gedenken. Doorgaans zijn er een aantal sprekers, meestal familieleden. Favoriete muziek wordt gedraaid en vaak is er een fotopresentatie. De plechtigheid duurt meestal zo’n drie kwartier.
Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat een uitvaartspreker een speech over de overledene voordraagt. In gesprek met de familie tekent de uitvaartspreker belangrijke gebeurtenissen op en vat deze samen tot een levensverhaal.
Je kunt hiervoor een uitvaartspreker benaderen die je aanbevolen wordt in je netwerk of die je kent van een eerdere uitvaart. Ook is het mogelijk om kennis te maken met onze uitvaartspreker en ritueelbegeleider Veronique Reimer.
Begrafenisrituelen en hun symboliek
Vroeger werden veel symbolen en rituelen bij een plechtigheid gebruikt vanuit de religieuze achtergrond van de overledene.
Door de kerkverlating zijn deze symbolen geen vast onderdeel meer van het dagelijks leven. Toch blijft de wens bestaan rituelen rondom de dood toe te passen tijdens de afscheidsceremonie.
Om die reden is steeds vaker een ritueelbegeleider betrokken bij de uitvaart. De ritueelbegeleider helpt bij het nadenken over bewust vormgegeven handelingen tijdens de ceremonie. Dat kan bijvoorbeeld het aansteken van een kaars zijn, het neerleggen van bloemen, stenen of tekeningen op of bij de kist. Dit soort handelingen kunnen juist ook voor kinderen heel betekenisvol zijn.
Fotografie bij een uitvaart
Afscheidsfotografie en -video zien we steeds vaker bij uitvaarten. De gedachte om álle bijzondere momenten in het leven in beeld te brengen, dus ook de uitvaart, wordt steeds meer gemeengoed.
Omdat het tijdens de dag van de uitvaart vaak niet lukt om alle momenten bewust te beleven, is het fijn om foto’s en/of video-opnames te hebben van de hele ceremonie.
Ook komt het steeds vaker voor dat in geval van ziekte er een fotoshoot gehouden wordt om een mooie collectie foto’s van je dierbare te hebben.
Een herinneringsalbum biedt je naderhand de mogelijkheid om over het afscheid te praten en helpen bij het rouwproces.
Wensenboekje: Wensen voor mijn uitvaart
We hebben een Wensenboekje gemaakt, waarin alle onderwerpen rondom je laatste afscheid aan bod komen.
Je kunt je wensen hierin noteren en op elk moment aanvullen of aanpassen.
Vraag dit boekje aan en ontvang een digitaal exemplaar in je mailbox.
Laat je gegevens hieronder achter en wij sturen het wensenboekje direct naar je mailbox.