Home > Inspiratie > Natuurbegraven

Natuurbegraven; verbinding mens en natuur

Hoewel een crematie of een traditionele begravenis het meest voorkomen, is inmiddels ook natuurbegraven in Nederland in opkomst. Natuurmonumenten speelt hier bijvoorbeeld op in door samen met Natuurbegraven Nederland begraafplaatsen in de natuur te ontwikkelen.

Op haar website beschrijft Brana, branchevereniging voor natuurbegraafplaatsen in Nederland, natuurbegraven als de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven, waarbij het lichaam op een organische manier wordt teruggegeven aan de aarde, in een daarvoor bestemd stuk natuur. Het is daarmee niet alleen een alternatief voor traditioneel begraven, het kan door het begraven van de urn ook een vorm van asbestemming na een crematie zijn.

Waarin verschilt een natuurbegrafenis?

Het grootste verschil zit in het feit dat graven uiteindelijk opgaan in de natuur. Natuurbegraafplaatsen richten zich op natuurontwikkeling en –behoud, blijvende gedenktekens zijn daarom niet mogelijk. Een ander verschil zit in de nazorg. Voor een natuurgraf betaal je eenmalig een bedrag voor een lange periode. Hoelang die periode duurt is afhankelijk van de natuurbegraafplaats die je kiest, dat varieert van tien jaar tot eeuwig. Je betaalt dus niet steeds opnieuw voor het verlengen van de grafrechten. Daarnaast is er ook geen onderhoud nodig omdat de begraafplaats wordt onderhouden door de beheerder en het graf na enige tijd onzichtbaar is. Aan de hand van GPS-coördinaten weten de nabestaanden wel waar het graf is.

 

Natuurbegraven in Nederland

In heel Nederland zijn er inmiddels vele natuurbegraafplaatsen. Sommige liggen in een bosrijk gebied, andere kenmerken zich door grasland omdat deze bijvoorbeeld eerder een agrarische bestemming hadden. Wat ze gemeen hebben, is dat ze allemaal in een mooie, natuurlijke omgeving te vinden zijn, waardoor er milieuregels gelden voor behoud en ontwikkeling van de natuur. Materialen van kist, urn of wade moeten dus biologisch afbreekbaar zijn en ook voor gedenktekens zijn er regels. Over het algemeen mogen die niet blijvend zijn. De meeste natuurbegraafplaatsen bieden een houten schijf of een klein houten paaltje met inscriptie aan. Na verloop van tijd vergaat het hout. Een andere mogelijkheid is beplanting met natuurlijke materialen die in de regio voorkomen. De begraafplaatsen zijn vaak ingericht met wandel- en fietspaden en zijn tussen zonsopgang en zonsondergang vrij toegankelijk, zodat het een plek is voor herinneren maar ook voor genieten van de natuur.

 

Wat kost een natuurbegrafenis?

Kiezen voor begraven worden in de natuur kan om diverse redenen. Als je bij leven een natuurmens bent, kan het een fijne gedachte zijn om daar na jouw overlijden deel van uit te maken. Of misschien is eeuwige grafrust voor jou een belangrijke reden. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je de zorg én de kosten voor een traditioneel graf niet bij nabestaanden neer wilt leggen. Bij een reguliere begrafenis bestaan de kosten uit grafrecht, onderhoudskosten, een blijvend gedenkteken en begraafkosten. Op een natuurbegraafplaats zijn blijvende gedenktekens niet toegestaan, voor onderhoud hoeft niet apart betaald te worden en vaak kun je kiezen voor een eeuwigdurend grafrecht. Je betaalt dus eenmalig een bedrag voor het graf en de begraafkosten, waardoor het vaak goedkoper is dan een traditionele begrafenis. De prijzen variëren van 3.500 euro tot 10.000 euro. De uiteindelijke prijs wordt onder andere bepaald door de keuze voor de begraafplaats (iedere locatie heeft andere tarieven) en de duur van het grafrecht. Natuurlijk hangen de kosten van de totale uitvaart af van andere keuzes die je maakt, zoals rouwdrukwerk, de uitvaartplechtigheid, de kist en vervoer.

 

Meer weten over een natuurbegrafenis?

Misschien staat jouw keuze voor een natuurbegrafenis al vast, maar weet je nog niet precies waar. Ga dan vooral eens kijken bij de verschillende natuurbegraafplaatsen. Wil je meer weten over natuurbegraven of een overzicht van de totale kosten? We vertellen je er graag meer over en kunnen ook een begroting voor je maken. Je kunt ons telefonisch bereiken op 085 – 004 3963 of stuur een e-mail naar [email protected].

Aanvullende onderwerpen die je mogelijk interesseren

Wat doen na overlijden

Tarieven

Keuzes bij een uitvaart

Vermeer Uitvaartzorg

Alles voor een goed afscheid

Dag en nacht bereikbaar

Bel
24/7 beschikbaar

Vrijblijvend
kennismaken

Stuur ons
een email